За да се намали риска от загуба на данни при флаш паметите, е добре да се спазват няколко прости правила:1. През определен период от време (примерно един път в годината) трябва да се прави пълен формат на флаш-паметта. Не чрез опцията за бърз формат, а форматиране чрез пълно презаписване.

2. Поне един път в месеца е добре да се стартира опцията на Windows за проверка и автоматично поправяне на файловата система.

3. Хубаво е периодично да се сканира паметта за повредени или слаби сектори с програми като HDTune или MiniTool Partition Wizard Home Edition.

4. При форматиране е добре винаги да се избира най-големия размер на клъстер, който флаш паметта поддържа. Така се намалява износването при запис и се увеличава бързодействието и живота на паметта,също така при възстановяване на загубена информация има по-голям шанс да си възвърнем файловете обратно невредими. По този начин се намалява фрагментацията на файла и съответно вероятността някое парче да се повреди, или да бъде презаписано, или изгубено намалява.

5. Когато се използват обществени компютри, които често са пълни с вируси, е най-добре да се използват памети с ключ за защита на записа (хардуерно заключване). При памети, които нямат такова хардуерно заключване, за защита от зарази може да се използва един хитър трик:

С програмата TrueCrypt се създава виртуален диск във файлов контейнер с размер равен на цялото свободно пространство на флашката, така че да няма никакво останало празно място. При това положение вирусите не могат да се дислоцират и да заразят флашката, защото няма къде да се копират. Файловия контейнер се монтира през TrueCrypt като виртуален диск, а не като преносима медия, следователно няма опасност от зарази, защото не се изпълняват autorun/autostart.

Ако се спазват тези прости правила, ще се наслаждаваме на дълъг живот на нашите флаш-памети, без вируси и загуба на ценна информация.