Какво е важно да знаят кандидатите за работа в ИТ компания, преди да отидат на интервю?
Основният принцип на интервю е не какъв си, а като какъв изглеждаш. Трябва да се представите и да изглеждате като такива, каквито работодателят търси. Ако той търси скромен бачкатор, трябва да се представите като такъв. Ако търси амбициозен и интелигентен специалист, трябва да се покажете като такъв. Откъде обаче да знаете какъв човек се търси за обявената позиция? Проучете фирмата. Проучете позицията. Разпитайте приятели. Помислете какво е важно за човека, когото търсят. Второто много важно нещо е да се подготвите за интервюто. Подготовката включва задълбочено проучване на работодателя, на технологиите, които той използва, правене на примерни проекти с тези технологии, на неговите продукти, проучване на мнения за работодателя, публикации в медиите, събиране на информация от познати и приятели. Изключително важно да знаете много- много добре какво прави фирмата, за която кандидатствате, и какво ще правите, ако евентуално започнете работа. Първият въпрос на едно интервю обикновено е „Какво знаете за нашата фирма?” и отговор „…Ами нищо” води до почти сигурен провал.

Първото впечатление се създава от външния вид. Какво е подходящото облекло за интервю за работа в ИТ компания?
В някои ИТ компании облеклото почти няма значение, докато в други има. Ако позицията, за която кандидатствате, изисква срещи с клиенти, е необходимо да полагате повече старание да имате добър външен вид. Ако позицията е за човек, който по цял ден стои пред компютъра и комуникира само по мейл или телефон, облеклото не е толкова важно. При всички положения важат стандартните принципи за обличане като за пред хора. Дрехите да са чисти и да са запазени. Раздърпан пуловер, окъсани дънки или избеляла тениска на 5 години не е добра идея. Това създава впечатление, че сте небрежен към себе си и вероятно ще сте небрежен и към работата си. Калните или опърпани обувки също сигнализират небрежност. И много важно. Ходете на интервю за работа с добра хигиена. Идеалното облекло за младеж, който се явява на интервю в ИТ фирма, е риза и дънки или дълъг панталон и пуловер върху ризата през зимата. Не ходете с костюм на ИТ интервю, освен ако не кандидатствате за директорска позиция на много високо ниво. ИТ специалистите не ходят с костюми и ще изглеждате смешно. За момичетата е важно да са облечени в бизнес стил, а не като за нощен клуб. Например с риза, през зимата с блуза, поло или пуловер и панталон или дънки. Много лоша идея е да се облечете с рокля и разголено деколте. Кандидатствате за ИТ работа, не за танцьорка или сервитьорка.

Как типично протича едно интервю? Какво да очакват кандидатите?
Едно типично интервю протича в следните стъпки. Първо интервюиращият представя фирмата и позицията. Тази стъпка не е задължителна и в някои фирми липсва. След това интервюиращите ви приканват да разкажете за себе си: какво сте учили, къде, какви специалности, какви умения имате, какви технологии познавате, какъв предишен опит имате, какво сте работили, по какви проекти, кое е било най-трудно, кое най-много ви харесва, кое не ви е харесвало.Интервюиращите задават и технически въпроси, за да проверят нивото ви на компетентност по отношение на технологиите, които те използват в своята работа. Задават се и нетехнически въпроси. Повечето фирми, не всички, ще ви питат и директно колко пари очаквате да получавате. Могат да ви питат и за евентуална начална дата, от която можете да почнете, което обикновено е добър знак, че са ви харесали. Накрая ще ви дадат възможност вие да задавате въпроси. Хубаво е да питате за естеството на работата, проектите, отговорностите, а не „Има ли паркинг?”, „Колко дни е отпускът?” и „Наказвате ли за закъснения?”. Някои интервюта са нестандартни и протичат съвсем различно. Понякога интервюиращите се опитват да ви объркат, защото така ще отговаряте по-естествено на въпросите, без заучени фрази и без да играете театър.
Ако не се представяте добре на техническата част или на някой ключов въпрос дадете отговор, несъвместим с очакванията на работодателя, може и да не изкарате интервюто до края. Някои фирми ще ви изгонят на момента, примерно ако кажете „Аз искам да поработя малко при вас 2-3 месеца, че ще ходя при брат ми в Англия”, докато други любезно ще се направят, че не са забелязали каква простотия сте „изцепили”.

Обикновено как се проверяват техническите умения: чрез въпроси или се дават реални задачи?
И двата подхода се практикуват. Могат да ви дадат конкретна задача, например да измислите алгоритъм, който разбърква тесте карти. Около задачата могат да ви зададат допълнителни въпроси, примерно „Как ще съхраняваме една карта?”, „Как ще съхраняваме тестето карти?” и други. Могат и да ви зададат и конкретни технически въпроси, примерно „Как работи структурата от данни хеш-таблица?” или „Как работи протоколът BGP?”. В някои фирми могат да ви дадат даже един компютър и конкретна задача и да ви оставят да я решите.
За всяка ИТ фирма техническите въпроси са изключително важни. Подгответе се за тях! Ако в изискванията пише, че трябва да сте работили с AutoCAD примерно, изтеглете го, инсталирайте го, разгледайте му примерите, опитайте да си направите някакъв чертеж с него, за да усетите как се ползва. По-добре ли е да ви питат какво знаете за AutoCAD и да кажете „Нищо” или да кажете „Ползвал съм го, макар не много, правил съм един проект, мога да ви го покажа”? Ако сте работодател, кой отговор повече ще ви хареса? Всичко, което е дадено като изисквания в текста на обявата, трябва да знаете какво е и да сте го пробвали!

На всяко интервю има и въпроси, които не са свързани с техническите знания. Кандидатите често се чудят каква е логиката на въпроси от типа: „Ако бяхте животно, какво би било то?” Защо се задават такъв тип въпроси и има ли правилни и грешни отговори?
По принцип един технически експерт не би задал такъв въпрос. Това са въпроси, които специалистите от отдел „Човешки ресурси” задават, защото така са ги учили, когато са били в университета. На такива въпроси няма правилен или грешен отговор. Тези въпроси имат за цел да ви поставят в неочаквана ситуация, за да ви тестват как разсъждавате. При тях е почти невъзможно да имате заучен отговор, защото може да са много разнообразни. Добрият отговор на странен въпрос трябва да е позитивен, добронамерен, разказан със свои думи и най-вече съобразен с това, което отсрещната страна иска да чуе. Например, ако кандидатствате за длъжност „Уеб дизайнер” и ви питат „Какво животно искате да сте?”, може да отговорите примерно „Маймуна, защото тя е символ на въображение и изобретателност, а аз обичам оригиналните решения и нестандартното”. Ако кандидатствате за позиция „Техническа поддръжка”, може да отговорите, че искате да сте „делфин, защото делфините са дружелюбни и помагат на хората” и вие като тях от малки обичате да помагате на другите.

Почти винаги се задава и въпросът за силните и слаби страни, който много затруднява кандидатите, защото не знаят какво да посочат като слабост. Какво бихте ги посъветвали?
Целта на всички тези въпроси винаги е една и съща: работодателят да определи дали личностните ви качества съответстват на изискванията за предлаганата позиция. Ако знаете какъв човек търси работодателят, ще можете лесно да дадете отговори, които да му харесат. Не е нужно да лъжете и дори никак не е добре, просто можете да отговаряте така, че да демонстрирате тези качества, които работодателят търси. Например, ако ви питат какво спортувате и знаете, че за позицията е важна работата в екип, може да отговорите, че често, макар и не редовно, играете волейбол, където най-много ви харесва възможността да комбинирате със съотборниците, да си вдигате и да забивате. Това показва индиректно, че сте екипен играч. На въпроса за силните и слаби страни, добрите качества лесно може да ги измислите, но лошите е по-трудно. Като лоши качества може да изтъкнете нещо, което не е чак толкова лошо, но е хубаво да е вярно. Примерно, може да обясните, че понякога прекалявате с работата и това ви носи преумора и здравословни проблеми. Или че имате склонност да отлагате задачите до момента, в който наближи крайният срок и примерно учите за изпит най-вече предния ден и 2-3 дни преди това и никога по-рано. Това са хем лоши качества, хем не чак толкова.

Какви други въпроси от този тип често се задават?
Типични нетехнически въпроси за ИТ интервю са например: „Имате ли опит с работата в екип?”, „Разкажете за някой свой проект, където добре сте работили в екип”. „Ако работите по дадена задача и имате краен срок и установите, че няма да можете да го спазите, какво ще направите?”, „Посочете 3 свои положителни и 3 свои отрицателни качества”, „Как се справяте със стреса и претоварването, например ако ви дадат повече работа, отколкото сте способни да свършите?”, „Има ли хора, с които не бихте могли да работите? Какви са те, опишете ги”. На всички тези въпроси трябва да демонстрирате такива качества, които работодателят очаква. Например на въпроса с какви хора не можете да работите трябва да отговорите позитивно и дружелюбно в стил „Мога да работя с всички, макар и с някои да ми се налага да вложа повече усилия, а с други да се разбирам много по-лесно”.

Ако въпросът за заплатата не бъде повдигнат от работодателя, може ли кандидатът да го зададе и кога?
Рано или късно въпросът за заплатата ще дойде на дневен ред. Някои фирми открито и директно ще ви питат на интервюто каква заплата очаквате. Други ще ви питат за очаквана заплата по-късно, след интервюто, ако са ви харесали и са склонни да ви предложат работа. Въпросът за заплащането е винаги деликатен. Трябва хем да не се „изцепите” с неадекватно високи искания, хем да си търсите интереса. Ако не ви питат за заплащане, по-добре не повдигайте сами този въпрос, защото ще оставите впечатление, че заплащането е най-важното за вас. Фирмите не обичат money-driven служители. Един начинаещ ИТ специалист, който няма никакъв трудов опит, би могъл да очаква 700-800 лева начална заплата. Разбира се, тази цифра е относителна и много зависи от фирмата, от длъжността, от вашите умения и от това как е минало интервюто.

Какъв отговор на въпроса за заплата създава добро впечатление?
Типичен отговор е например: „За мен е важно да се развивам, да уча професията, да трупам трудов опит, да съм полезен на фирмата и да допринасям и за нейното развитие, а парите не са най-важното. Ще съм доволен, ако започна на 600-700 лв. в началото и ще се радвам да се развивам и ако фирмата е доволна от моята работа, постепенно да ми вдига заплащането”. Друг вариант е да помолите интервюиращите да ви предложат някакво заплащане. Така отговорността остава в тях. Много фирми, обаче, ще ви изнудят да кажете някакво фиксирано число, така че бъдете готови с отговора.

Кои са най-честите грешки, които се допускат на интервю за работа?
Много са грешките, които един неопитен кандидат за работа може да допусне на интервю. Ще обясня за няколко основни групи грешки и как да ги избягваме.
Негативни думи и отношение. На интервю избягвате да говорите лошо за когото и да е. Ако обясните на новия си работодател колко прост и некадърен е бил бившият ви шеф, той ще си направи извода, че вие сте човек, който само се оплаква, вместо да върши работа. Може да ви провокират с въпроса „Разкажете ми за някой бивш колега, когото не можете да понасяте”. На този въпрос трябва да се отговори позитивно в стил „Имал съм колеги, с които имахме търкания, но винаги съм намирал начин да се разбирам с тях, защото аз се стремя да съм професионалист, да уважавам другите и тяхното мнение, техните навици и дори недостатъци и да се старая проектът да върви, независимо какви са колегите ми”.
Претенции, изисквания и неадекватни очаквания. Типична грешка на интервю за работа е да демонстрирате претенции и високи изисквания. Например да питате „Има ли служебен паркинг?”, „Искам да ми обещаете, че никога няма да ме държите на работа след 19 часа, защото не обичам да оставам след работа”, „Аз тази технология … не мога да я понасям и ако ме накарате на нея да работя, ще напусна”. Фирмите предпочитат хора без претенции. Не е важно дали сте такъв, а дали показвате тези си черти на интервюто.Типичен пример за неадекватни очаквания е „изцепка” в стил „Аз сега ще поработя година-две и след това ще стана началник. Даже мисля да си направя собствена фирма, защото не може цял живот да търпя чорбаджии на главата”.
Високи финансови очаквания. Ако имате по-високи финансови очаквания, отколкото работодателят е склонен да предложи, има два варианта: или ще ви изгонят, или ще ви предложат по-малко от поисканото. Ако очаквате в пъти повече от реалистичното за позицията, за която се борите, или ще ви откажат любезно, или може дори да не си направят труда да ви обяснят, че не сте одобрен.

Обикновено колко срещи провежда компанията с един кандидат, за да вземе решение?
За начинаещ, който търси да започне първата си работа, обикновено се прави само едно интервю. Някои фирми правят и повече, но това обикновено е за по-високите позиции. При всички положения имайте готовност да ви извикат повече от веднъж. Някои фирми дават „задачи за домашно” на кандидатите и след това вземат решение. Понякога се прави първо интервю с HR специалист и само одобрените се канят на истинско техническо интервю. Ако кандидатствате в друг град или държава, със сигурност ще ви направят първо интервю по телефона и ако се представите добре, ще ви повикат на истинско интервю.

Има ли знаци, по които можем да разчетем дали интервюто е преминало добре, или не?
Невербалното поведение на интервюиращите обикновено разкрива тяхното впечатление. Например, ако изцепите някоя простотия, ще можете да прочетете на лицето на интервюиращите тяхното възмущение и неодобрение. Ако отговаряте според очакванията, ще можете да забележите знаци на одобрение в очите на отсрещната страна.
Ако интервюиращите започнат с по-лесни въпроси и вие отговаряте добре, обикновено ще ви зададат по-трудни и след това още по-трудни, докато стигнат до въпрос, на който не можете да отговорите. Това е стандартна практика и ако стигнете до много трудни въпроси, значи се представяте добре.

Колко време след интервюто е нормално да получим отговор за решението на компанията?
При малки фирми ще получите отговор до 2-3 дни след интервюто. При по-големи фирми отговорът може да се забави няколко седмици. Няма точна рецепта. След интервюто трябва търпеливо да чакате. Ако са ви харесали, ще ви се обадят, няма да ви забравят. Ако не са ви харесали, би трябвало също да ви се обадят. Добрите фирми при всички положения ви изпращат отговор, положителен или отрицателен, но не всички фирми ще го направят.