TN матрица - TN Film (Twisted Nematic + Film) матрица.Най-евтина и изключително бърза - тя е с най-ниско време за реакция, пада до впечатляващите 1-2 милисекунди. В повечето случаи (като изключим типично геймърските модели) TN мониторите са предназначени за масовия потребител.Сред основните недостатъци на TN матриците е лошото цветопредаване. Иначе казано, цветовете, които виждате на екрана, са далеч от реалните. Друг сериозен недостатък са стеснените ъгли на видимост - по хоризонтала и особено - по вертикала. Щом се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, контрастът забележимо пада, цветовете "гаснат" и качеството на изображението забележимо се влошава

IPS матрици -IPS (In Plane Switching). По-бавна реакция от TN-матрица. Много добро цветово пространство, което надхвърля способността за възприятие на човешкото око, като при това цветовете са реални, максимално близки до естествените. Когато гледате екрана на монитор с IPS матрица под ъгъл, цветовете и контрастът се променят в минимални, почти незабележими граници. Задвижват се чрез електрически импулси, подавани от управляващите електроди. Освен това, самата течнокристална матрица не излъчва светлина, така че е необходима и подсветка - катодни тръби или светлинни диоди (LED).

S-IPS (Super IPS) - Смята се, че тези LCD матрици са с намалено време за реакция, подобрено цветопредаване, а при някои по-скъпи модели монитори - и с подобрено ниво на черното, благодарение на добавения специален A-TW (Advanced True White) филтър.  

E-IPS (Enhanced IPS) -  Това е разновидност на S-IPS матрица, с подобрено време за реакция.

AS-IPS (Advanced S-IPS) - същото, като горното. Понеже "super" очевидно не е достатъчно, за по-впечатляващо добавяме и "аdvanced". "Заслугата" за това "откритие" е на NEC.

H-IPS (Horizontal IPS) - Тук вече можем да кажем нещо по-определено - наистина има забележима промяна в структурата на матрицата. С подобрен контраст, не се забелязва така характерното за по-старите S-IPS "лилавеене".

e-IPS - Това е разновидност на H-IPS матрицата, не я бъркайте със споменатата по-горе E-IPS. Мониторите с e-IPS матрици са силен конкурент на губещите позиции TN базирани монитори. При сходна цена, e-IPS панелите предлагат по-добро качество - с прецизно цветопредаване и широки ъгли на видимост. При това времето за реакция на матрицата е достатъчно ниско - около 5, максимум 8 ms (GTG).  Това малко "e" подозрително намеква за думичката "economic". И има защо. Тази разновидност матрици се използва при производството основно на среден клас монитори и в повечето случаи те не са реално 8-битови, а т. нар. "6-bit + AFRC". AFRC (Advanced Frame Rate Control) е технология, позволяваща изкуствено да се разшири цветовия обхват, но това не е проблем за потребителите, към които са ориентирани тези монитори. Опростената структура на матрицата и спестените филтри позволяват да се намали допълнително времето за реакция, както и да се използва по-слаба подсветка. Всичко това довежда съответно до значително по-ниска цена на мониторите, при запазване на
приемливо качество на изображението.

UH-IPS -  Това "U" вероятно ни намеква за думата "ultra".  Поредната разновидност ("подобрена", разбира се) на H-IPS.

P-IPS (Performance IPS) - Отново "изобретение" на NEC. Наименованието подсказва за по-висок коефициент на полезно действие и по-добро представяне на тези панели, в сравнение с обичайните H-IPS. С P-IPS матрици са мониторите на NEC, които се водят 10-битови. Най-вероятно е обаче, те да са в действителност "8-bit+AFRC", но отново - това не е проблем за повечето потребители и е интересно само за специалистите.

MVA матрици - MVA (Multidomain Vertical Alignment). Този тип LCD матрици за първи път са разработени от Fujitsu. Традиционно в описанието им присъства твърдението, че представляват компромис между TN и IPS технологиите в ценово и техническо отношение. Главно достойнство, без съмнение, е отличното ниво на черното, съответно - високите нива на контраста. В това отношение TN и IPS се представят по-зле. MVA са с по-широки ъгли на видимост в сравнение с TN матриците (особено добре се забелязва при сравняване на вертикалните ъгли),  както и с по-прецизно цветопредаване, но лидер при тези два показателя все-пак си остават IPS матриците. Главен недостатък, на който обръщат внимание геймърите, е високото реално време за реакция на MVA матриците - достига до 25 ms. Впрочем, както и при останалите видове LCD матрици, постоянно се търсят начини за подобряване на техните качества.
Разновидности - S-MVA (Super MVA), AMVA (Advanced MVA), P-MVA (Premium MVA).

PVA матрици - PVA (Patterned Vertical Alignment) матриците са разработка на Samsung. Структурата на пикселите се различава от тази при MVA матриците, но основните предимства и недостатъци са сходни. В сравнение с MVA матриците, разработката на Samsung изгодно се отличава с малко по-широките реални ъгли на видимост и стабилния контраст. Също така, тъй като Samsung е едноличен производител на този тип панели и съответно, до голяма степен и на мониторите с този вид матрици, вариациите в качеството на продукцията са минимални. Има какво да се желае обаче от интегрираната overdrive функция за ускоряване на прехода на пикселите на матрицата между нюансите на сивото. Тук често се стига до внасянето на допълнителни артефакти в картината, което никак не е приятно. Сред подобрените версии на този тип матрици са S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment) с променена структура на пикселите - с подобрено цветопредаване и намалено време за реакция, cPVA - с опростена структура, съответно и по-евтини. Цветопредаването обаче не е толкова прецизно, тъй като тези "олекотени" cPVA матрици, подобно на голяма част от e-IPS матриците, в действителност не са реално 8-битови, а 6-bit + AFRC (т. е. тези 16.7 милиона цвята се постигат изкуствено - чрез интерполация на цветовете, които матрицата в действителност може да възпроизведе). cPVA са по-добрият избор за работа с текст.

PLS матрици - PLS (Plane-to-Line Switching) е най-новото откритие на Samsung. Накратко, въпреки разликата в структурата, PLS матрицата много наподобява по своите качества e-IPS.

Накрая, след като описахме основните разновидности LCD матрици, ще направим кратко обобщение - кой вид матрица за какво е подходящ в най-голяма степен:

Монитори с TN матрица.

Избират ги професионални геймъри, специализирани в игри тип racing или FPS в мрежа. Тук е от изключително важно значение минималното време за реакция на самата матрица да бъде съчетано и с нисък input lag. Въпреки че TN се смята за най-евтината разновидност при LCD мониторите, добрите геймърски монитори никак не са евтини - достигат 1 000 и повече лева.  Но дори и в тази единствена област (гейминга) TN-ките е възможно да отстъпят позиции - наскоро бе анонсирано производството на геймърски монитори базирани на VA матрици.
Във всички други случаи, освен за игри тип FPS, взимането на монитор с TN матрица не е особено оправдано.

Монитори с IPS матрица.

Подходящи за всякакви цели. Мониторите с висок клас IPS матрица са единствен вариант за хора, занимаващи се с обработка на снимки и дизайн (особено при подготовка на материали за печат). Прецизно цветопредаване, максимално широки ъгли на видимост.
Някои потребители обаче ужасно се дразнят от матовото покритие на екрана, което върви в комплект с този вид панели. При IPS базираните монитори се забелязва т. нар. "кристален ефект" - екранът изглежда така, сякаш е покрит с тънък слой скреж. Голяма част от хората въобще не го забелязват, но има и такива, на които "направо им бърка в здравето". С други думи, усещането е до голяма степен субективно, но е редно да го отбележим, за да бъдем максимално коректни. Впрочем, както отбелязах по-горе, оказа се, че този проблем не беше толкова трудно да се реши. Можем да благодарим на Samsung, че леко притесниха своите конкуренти LG и последните решиха най-после да направят нещо по въпроса.

Монитори с MVA и PVA матрици.

Добър избор за хора, работещи с текст - поради дълбоките нива на черното и високия контраст. Също така, мониторите с тези две разновидности матрици са отличен избор за любителите на филмите - заради споменатите две предимства. Да, вярно е, че цветопредаването не е толкова прецизно, както при IPS матриците, но отклоненията трудно ще се фиксират от човешкото око.
Отделно трябва да отбележим моделите с AMVA матрици, повечето от които, освен другите характерни достойнства, имат и отлично работеща overdrive функция. Тя не е толкова агресивна, както при PVA матриците и не внася паразитни артефакти в изображението. А в случай, че търсите монитор предимно за работа с текст - обърнете внимание на cPVA панелите.