Най-големият недостатък на LCD мониторите е трептенето на подсветката им, в следствие на ШИМ (чрез широчинно-импулсна модулация) управлението на тяхната яркост. При повечето потребители това предизвиква мигрена, главоболие или по-леки форми на дискомфорт при продължителна работа пред монитора. Причина за това е мигащата с около 200Hz подсветка, която предизвиква многобройни свивания и разширения на зениците. Всички митове и догадки за електромагнитни лъчения, трептене на "развивката" с едва 60-75Hz и други интересни, но неверни теории се опитват да обяснят точно вредата от трептенето на подсветката.
Особено вредно е трептенето при LED мониторите, които не са инертни като класическите флуоресцентни лампи (CCFL) и въздействат много по-агресивно върху зрението.От позиция на вредата от ШИМ за човек с добри хардуерни познания е абсурдна рекламата на монитори с огромна яркост от порядъка на 400-500 cd/qm. Комфортната и препоръчителна яркост за човешкото зрение при нормални условия на осветеност е едва 120 cd/qm. За да достигнете тази нормална стойност трябва да намалите яркостта до 30-40%, при което неминуемо ще изпитате в пълна сила негативите на ШИМ.

Какво представлява ШИМ при дисплеите?

Регулирането чрез ШИМ на подсветката на LCD монитор представлява редуване на периоди на светеща на максимум подсветка с периоди на изключена подсветка, което предизвиква хармонично трептене на светлината, излъчвана от монитора (не на течните кристали)

Яркостта на монитора зависи от съотношението на периодите на светене към периодите на несветене на подсветката (коефициент на запълване). Например, когато периодът на светене е равен на този на несветене на подсветката, тогава в идеалният случай имаме 50% ефективна яркост на дисплея. Обикновено при 100% яркост нямаме никакви пулсации на подсветката, но при такава настройка мониторът не може да се ползва поради прекомерна яркост. Има съвременни монитори, които трептят и при максимална яркост. Най-силни са пулсациите при минимална или близка до нея яркост. Тогава и без специални уреди за отчитане, човешкото зрение регистрира крайно вредните светлинни трептения, идващи от монитора.

Защо се използва ШИМ при управление на яркостта?

Управлението на яркостта чрез ШИМ е неприятно за всеки, който ползва монитор, лаптоп, таблет или каквото и да било друго устройство с LCD. Какво кара производителите да пренебрегват зрителният ни комфорт като ни подлагат на такива "мъчения"? Основната причина за ползване на ШИМ е евтиното и надеждно управление на яркостта. Също така чрез ШИМ се постига много по-широк диапазон на промяна на яркостта, отколкото при аналогово управление. CCFL подсветката може да бъде регулирана чрез промяна на тока през нея в много тесни граници, защото има определени изисквания за ток и напрежение при флуоресцентните лампи. По същата причина не може да регулирате чрез ключ/потенциометър домашните флуоресцентни (икономични) лампи за разлика от тези с нажежаема жичка. Яркостта на LED подсветката лесно може да се регулира чрез промяна на тока през нея, но това води до промяна на цветовата температура, например при намаляване на яркостта, белият цвят придобива жълтеникав оттенък. Аналоговото управление на LED подсветката също така съкращава жизненият й цикъл. Използването на ШИМ при LED подсветката изглежда неизбежно предвид фиксираната цветова температура и постоянни електрически характеристики, позволяващи много дълъг експлоатационен период. Специално при LED подсветката единственият възможен вариант за постигане на стабилни характеристики и надеждност е увеличаването на честотата на пулсациите значително над стандартните 250-300Hz. Предвид бързата реакция на LED се предполага, че честотата на трептене на подсветката би трябвало да бъде над 3kHz за да може човешкото зрение да не изпитва никакъв дискомфорт.

Съвет: 

Избягвайте "привлекателните" ярки монитори и не се лъжете, че яркостта се намаля, защото  намаляването на яркостта е свързано с увеличаване на пулсациите на дисплея. Избирайте монитор или лаптоп с по-ниски нива на яркост и по-висок клас дисплеи с 24-битов цвят.  Така няма да се налага да снижавате много яркостта до нива с агресивни за зрението режими на ШИМ. По-качествените монитори с ШИМ нямат пулсации в диапазона 80-100% яркост.

Как да намалим негативния ефект от ШИМ?

Ако имате монитор или лаптоп с ниско-честотно ШИМ управление, но нямате възможност да го замените с дисплей с аналогово управление или високо-честотна ШИМ, има само един начин да намалите негативния ефект:

  1. Вдигате яркостта на максимум, където голяма част от мониторите нямат трептения. При лаптопите често има ограничения за яркостта при работа от батерия. Вдигате я до максимум от BIOS или от ОС;
  2. Изключете всякакви софтуерни и хардуерни коректори на яркостта, като например датчиците за осветеност при някои модели на HP, Samsung и др. производители. Поставете на максимум яркостта и при настройките на Power Manager;
  3. От настройките на видеокартата намалете яркостта и коригирайте контраста до комфортни нива за работа според осветеността на работното място. Това ще влоши контраста, но ще намали яркостта. Поставете драйвер за видеокартата, ако вие или някой друг ползвате вграденият от ОС. Дори вградените карти на Intel имат драйвер, чийто панел за управление позволява множество настройки на яркост, контраст и гама.

Този метод има основно експериментално значение, колкото да оцените ефектът на ШИМ върху вашето зрение. Ако нетрептящата подсветка се отразява добре на вашето здраве и комфорт, задължително сменете неподходящият монитор.Това е много трудна задача, тъй като няма производител, който да споменава в характеристиките на модела честотата на пулсациите на подсветката.

Заключение

Дисплеите с подсветка, която е управлявана с ШИМ са вредни за здравето на потребителите. След 2007-ма година почти всички монитори и лаптопи са с такава модулирана с "трептения" подсветка.Може обаче с увереност да се заяви, че абсолютно всеки потребител с нормално зрение изпитва минимум дискомфорт от работа с ШИМ управляван монитор.
Възможни са следните реакции към такъв монитор: трайно влошаване на зрението, тикове на очните мускули, главоболие, мигрена, световъртеж.Работата пред такъв дисплей довежда до ниска ефективност, нежелание за работа, депресия от необходимостта да се работи с некомфортна техника и други недобри психологически фактори.

За комфортна работа ви е необходим:

  • CCFL дисплей с честота на трептене над 800Hz или с аналогово управление;
  • WLED или RGB LED дисплей с честота на трептене над 3kHz или с аналогово управление, ако последното елиминира проблема с непостоянната цветова температура;
  • Монитор с панел без наличие на ШИМ.В този сайт са дадени модели на монитори, като е упоменато дали имат ШИМ или не.

Един от начините да проверите вашият монитор вкъщи за наличие на ШИМ с подръчни средства е този.