SSD устройствата (дисковете) представляват енергонезависима компютърна памет, която е базирана на технологията на флаш паметта. При тях пластините и магнито-резистивни глави на HDD устройствата са заместени от чипове за памет. Използват се различни видове чипове, но основният вид, който се използва в повечето модели е  флаш паметта. Това именно е технологията, която се използва в камери, МP3 плейъри, карти за памет, и други. Тъй като тази технология е по-скъпа, това означава, че се предлагат варианти с по-малък капацитет на по-високи цени. Въпреки това, като компенсация можете да сме сигурни, че ще получим отлична производителност. На един стандартен хард диск ще са му необходими няколко секунди за достигането на пълна скорост, а SSD устройствата са готови веднага за употреба. Тъй като SSD устройството няма нужда от време, за да може главата да прочете данните от пластината, достъпът до данните при него е около 50 пъти по-бърз от HDD. Това означава, че ако един домашен компютър е оборудван с SSD, цялостното време за зареждане може да се намали няколко пъти.

Предимства на SSD устройства пред HDD устройствата sa:

            1.По-издръжливи са на вибрации и механични смущения (удари, изпускания);

            2.Напълно безшумни са;

            3.Липсват вибрации при работа;

            4.Използват доста по-малко енергия (поради липсата на механика);

            5.Не се нагряват;

            6.Значително по-бързи са - технологията им позволява да имат почти нулево време за търсене на „сектор“ с информация и много по-добри времена за запис и четене от конвенционалните твърди дискове с въртящи се пластини и магнито-резистивни глави;

            7.Имат много по-голяма плътност на единица площ (позволява създаването на малки по обем, но големи като капацитет дискове).

SSD устройства (Solid State Drives) използват NAND флаш чипове. Всеки един от тези чипове съдържа милиони клетки с ограничен брой цикли на           запис/изтриване. Има различни видове на NAND флаш чипове в употреба днес с различни характеристики, както следва:

SLC (Single Layer Cell) – имат най-високата производителност, с много висока себестойност, бизнес клас NAND чипове.
- живот около 100 000 цикъла запис / изтриване на клетка (най-високата издръжливост)
- най-ниската плътност (1 бит на клетка), по-ниската плътност е по-добре за продължителността на живот на клетката.
- по-ниска консумация на енергия
- по-високи скорости на запис
- много по-висока стойност (3 пъти по-висока от MLC)
- подходящи за промишлен клас устройства, вградени системи, критични приложения.

MLC (Multi Layer Cell) – имат средна производителност, потребителски клас NAND чипове.
- живот около 10 000 цикъла запис / изтриване на клетка
- висока плътност (2 бита на клетка)
- по-ниска степен на издръжливост от SLC чиповете
- по-ниска цена (3 пъти по-ниска от SLC)
- подходящи за потребителски продукти. Не е удачно да се използва за критични приложения, които изискват чести актуализации на данни.

TLC (Three Layer Cell) – имат по-ниска производителност, най-ниската цена NAND чипове.
- живот около 5000 цикъла запис / изтриване на клетка
- Най-висока плътност (три бита в клетка)
- по-ниско ниво на издръжливост от MLC и SLC чиповете
- Най-добрият момент цена (30% по-ниска от MLC)
- по-ниска скорост на четене/запис в сравнение с конвенционалните MLC чипове
- подходящи за по-непретенциозни крайни потребители. Не се препоръчва за критични приложения, които изискват често актуализиране на данни.

В заключение можем да направим извода,че най-добре е да използваме устройства с МLC NAND чипове, които са сравнително евтини и въпреки това имат достатъчно дълъг ресурс на живот. В някои случаи по-големи обеми SSD дискове с TLC NAND чипове, може да дадат еквивалентен ресурс на живот като по-малки по обем SSD устройства с MLC NAND чипове, като това се постига вследствие на по-големия брой клетки на база по-големия обем.