Adware – софтуер, чрез който се показват рекламните банери на уебстраниците. Макар не винаги да представляват опасност, тези програми причиняват изскачащите съобщения, което се отразява върху производителността на мрежовата свързаност.

Grayware – програми, които не са толкова опасни и заплашителни и не можем да ги наречем "зловреден софтуер". 

Malware - идва от Malicious Software, "злонамерен софтуер"; това са приложения, специално създадени, за да проникват, крадат и рушат личните данни на потребителя. Сред тях са вирусите, шпионският софтуер, троянските коне, рууткитовете и т. н. 

Phishing - форма на социално инженерство, при което атакуващият се опитва да достигне до лични данни (пароли, банкови сметки, социални осигуровки и т. н.), представяйки се за легитимна електронна кореспонденция (имейл, чат съобщение и  прочее).

Rootkit - злонамерена програма, чието предназначение е да поеме пълен контрол над операционната система на машината ви. 

Safe Mode - диагностичен режим, използван от ОС. В Safe Mode операционната система е с максимално занижена функционалност, но така проблемите се изолират много по-лесно.

Spyware - компютърен софтуер, който е инсталиран без знанието на потребителя. Целта е да засича и пренасочва информация или да поема частичен контрол над интеракцията на юзера с машината. Повечето шпионски програми правят подробен отчет на личните данни като поведенчески модел в сърфирането и активно пренасочват браузъра към инсталирането на мистериозен софтуер без потребителско разрешение.

Trojan Horse - Троянският кон е приложение, което се представя за легитимно, но всъщност извършва измамни и подмолни действия. Повечето компютърни червеи се маскират като троянски коне, за да скрият факта, че компютърът ви е отворен към нарушители. 

Virus - злонамерена програма, способна да се самокопира и да инфектира компютъра без знанието или разрешението на потребителя. Някои вируси повреждат компютрите, като нанасят щети върху определени файлове. Други широко отварят вратите на операционната система за чуждо присъствие.

Worm - саморазмножаващ се софтуер, който използва мрежата, за да копира себе си върху други машини. Преди години единствената вреда, която можеха да причинят червеите, беше свързана със занижаване на Интернет скоростта. В момента малките гадинки са едни от най-използваните сред кибер престъпните среди, тъй като предоставят достъп до задните вратички на компютъра.